Nieuwe start voor studenten

Nieuwe start voor studenten

Het is het begin van een nieuw jaar en dus is het ook weer tijd voor goede voornemens. Naast de traditionele doelen zoals afvallen, meer bewegen, stoppen met roken en meer ontspannen zou het voor een student ook kunnen zijn om efficiënter of beter te gaan studeren. Daarom willen we graag een aantal tips onder de aandacht brengen. Ook studenten van andere homeopathie opleidingen kunnen hier iets aan hebben. Deze tips zijn gebaseerd op jarenlange ervaring met studenten die homeopathie studeren.

Uiteraard is er geen universele leerstijl die voor iedereen werkt en je zult een manier moeten vinden die bij je eigen leerstijl past. Kijk daarom naar onderstaande tips en haal eruit wat voor jou werkt.

Tip 1: Succes met studeren van homeopathie

Een succesvolle studie homeopathie hangt niet volledig af van je intelligentie of aanleg maar van je inzet, methodiek en werkwijze. Door goed te plannen, efficiënt met je tijd om te gaan en door de juiste gereedschappen te gebruiken bereik je vaak al heel veel. Het is belangrijk dat je je dit goed realiseert, zodat je onderstaande tips het beste kunt toepassen en je niet geïntimideerd raakt door de hoeveelheid lesstof.

Andere eigenschappen die belangrijker zijn dan IQ: proactief, nieuwsgierig en actief zijn. Wacht niet af tot je iets wordt verteld of dat een vraag wordt gesteld door een andere student.

Tip 2: Plannen van je homeopathie studie

Eén van de belangrijkste tips die we je kunnen geven is dat je moet proberen goed te plannen. In de jaarboeken staat precies beschreven wat je gedurende het jaar moet bestuderen. Probeer voor jezelf een planning te maken wat je wanneer gaat bestuderen en probeer je daaraan het houden. Maar wees van de andere kant ook aardig voor jezelf als het even niet lukt om je aan de oorspronkelijke planning te houden. Voor dat soort gevallen is het handig om ruimte in de planning op te nemen voor onvoorziene situaties. De planning kan je natuurlijk maken met behulp van een agenda maar ook met behulp van de persoonlijke kalender die in je digitale omgeving is opgenomen. Het voordeel is dat je deze kalender direct naast de algemene agenda van school kunt leggen, waarin alle inleverdata en lessen staan vermeld.

Bij het plannen van je studie is het ook belangrijk om ontspanning op te nemen. Zonder ontspanning is het niet mogelijk om het studeren lang vol te houden.

Per studeersessie zou je gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de pomodoro techniek zodat je minder snel bent afgeleid.

Tip 3: Communiceren met je homeopathie docenten en de opleiding

Het klinkt misschien vreemd maar een succesvolle studie is mede afhankelijk van goede communicatie met de docenten en het secretariaat/de administratie. Loop je tegen problemen aan, bijvoorbeeld op privé gebied, dan is het verstandig om dit op tijd te bespreken met de docent of administratie zodat er rekening mee gehouden kan worden, of dat we kunnen meedenken aan een oplossing voor zover mogelijk. We zien het nog te vaak gebeuren dat men niet goed communiceert en dat pas na het (niet) inleveren van opdrachten blijkt dat er thuis of op het werk iets speelt. Uiteraard hoef je niet alles te bespreken wat eventueel mis gaat en we willen ook geen indringer in je privésfeer zijn, maar een bepaalde mededeelzaamheid kan helpen om in ieder geval misverstanden te voorkomen.

Ook op een minder zwaar vlak is het handig om goed te communiceren. Bij alle opdrachten die je op onze opleiding moet doen kan je gebruik maken van een aantal communicatiemiddelen zoals e-mail, bellen, commentaar plaatsen in de opdrachten, etc. maar ook is er voldoende gelegenheid om tijdens de lessen vragen te stellen over de lesstof. Ga dus goed voorbereid naar de lessen en zorg dat je vragen en twijfels waar je mee zit, opschrijft zodat je ze kunt stellen tijdens de lessen. En als dat niet praktisch is, stuur dan op tijd een e-mail, of vaak nog efficiënter: bel even.

Communicatie heeft wat ons betreft ook te maken met aandacht tijdens de lessen. Digitale apparaten zoals laptops en telefoons zijn heel interessant en kunnen erg van dienst zijn, maar ze kunnen ook afleiden van wat er wordt besproken. Daarom vragen we je om tijdens de lessen bijvoorbeeld niet de telefoon erbij te nemen zodat je niet afgeleid wordt. Communicatie is echt heel belangrijk en we zien nog vaak dat dit te moeizaam gaat bij studenten.

Tip 4: Ken je leerstijl

Niet iedereen leert en studeert hetzelfde. De een is meer visueel ingesteld, terwijl de ander meer auditief is ingesteld. Gelukkig houden we hier rekening mee met betrekking tot het lesmateriaal in de homeopathie opleiding. Maar voor jezelf is het ook zinvol om te weten hoe je zelf het beste werkt. Wellicht weet je dat al uit ervaring, maar het kan nooit kwaad om eens een test te doen over wat voor leerstijl je waarschijnlijk hebt. Op de pagina Ken je leerstijl, doe de test! staat een uitleg en een link naar de test die je daarvoor zou kunnen doen. Doe er je voordeel mee!

Tip 5: Probeer te begrijpen in plaats van te memoriseren

Veel studenten op onze opleiding zien we proberen om alles over te nemen van presentaties en de boeken. Ze proberen alles vast te leggen in de hoop dat ze bepaalde informatie in detail terug kunnen vinden en gebruiken. We vinden echter dat het beter is om de homeopathische theorie te leren begrijpen in plaats van uit het hoofd te leren. Probeer je daarom tijdens het bestuderen van de e-learning modules of de presentatie tijdens de lessen, te richten op de vraag ‘begrijp ik wat er op gezegd wordt of op het scherm staat’? En vat dat dan samen in je aantekeningen. Dat is beter dan paginanummers over nemen, specifieke symptomen of paragrafen van bijvoorbeeld de Organon. Tijdens de praktijk gaat het er ook niet om dat je informatie kunt reproduceren zoals het exact in je boek staat of hoe het werd besproken tijdens de lessen, maar het is de bedoeling dat je dat begrijpt. Dat is ook de reden waarom we onze tentamens op deze werkwijze hebben aangepast, zodat je bij het Opleidingscentrum Klassieke Homeopathie open boek tentamens doet.

Tip 6: Gebruik de juiste gereedschappen

Dit is nog een lastig onderwerp omdat dit voor iedereen anders is. De een werkt liever met een schrijfblok, terwijl de ander volledig digitaal is ingesteld. Alhoewel we een moderne opleiding zijn die de modernste technologie gebruikt tijdens de lessen, hechten we ook nog veel waarde aan de traditionele pen en papier. Het blijkt dat schrijven vaak beter beklijft en dat schrijven zelfs slimmer maakt. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van digitale mogelijkheden zoals onder andere Google Keep, Google Docs, en Microsoft Word om aantekeningen te maken. Verder zijn websites en apps aan te raden om je woordenschat te vergroten zoals Dictionary.com en Merriam Webster en één van de beste websites om je medische kennis bij te houden is Merck Manual Professional. Maar de belangrijkste tip die we op dit vlak willen geven is dat je de lange termijn in de gaten moet houden: schrijf geen grote ordners vol met aantekeningen die je toch niet meer leest. Op het Opleidingscentrum Klassieke Homeopathie geven we je een aantal tips die ervoor zorgen dat je aantekeningen ook nog eenvoudig te raadplegen zijn na je studie.

Blijf in contact!

Indien dit artikel je interesse heeft gewekt in onze opleiding, dan kan je altijd in contact blijven door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, een e-mail versturen of je in te schrijven voor de homeopathie opleiding.